SRON, Leiden

De nieuwe vestiging van SRON op het Leiden Bio Science Park.

In samenwerking met MedicomZes (handelsnaam van Visser & Smit Bouw, een VolkerWessels onderneming) en technisch dienstverlener Kuijpers verricht Fund Maatvoering de maatvoering technische werkzaamheden bij de bouw van de nieuwe hoofdvestiging van SRON in Leiden.

SRON (onderdeel van NWO, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek) voert fundamenteel wetenschappelijk onderzoek uit op het gebied van astrofysica, het exoplaneetonderzoek en het aardatmosfeeronderzoek vanuit de ruimte.

Bijzonder aan dit project zijn onder meer de complexe (ISO 5 en 6) cleanrooms en cryolabs. Hier worden zeer gevoelige sensoren en instrumenten vervaardigd die mee zullen gaan met ruimtemissies. De cleanrooms en cryolabs worden op een massieve, trillingvrije vloerplaten geplaatst en afgeschermd van elektromagnetische straling om ideale productieomstandigheden te realiseren.

Bij dit project wordt er gewerkt volgens de BIM-werkwijze (Building Information Modeling) gewerkt. Het doel voor dit project is om door middel van de BIM-werkwijze een gebouw te realiseren dat voldoet aan het ontwerp en aan de eisen van SRON.

De BIM-werkwijze is er ook om onder andere te voorzien in de informatiebehoefte voor de betrokken partijen en beheersing van risico’s door middel van virtueel bouwen en droogbouwsessies.

Stichting Bewuste Bouwers draagt bij aan de professionaliseren van omgevingsmanagement en het verbeteren van het bouwimago. Als Bewuste Bouwer draagt MedicomZes bij aan de slogan ‘Bewuste Bouwers. Beste buren!’ Maandelijks wordt de bouwplaats nagelopen aan de hand van de checklist die is ontwikkeld door Tim Doesburg, werkvoorbereider bij MedicomZes. Bij deze checklist kunnen foto’s en tekst worden toegevoegd, waarna eventuele tekortkomingen kunnen worden besproken.

Naast dat het omgevingsmanagement een belangrijke pijler is, geldt dit ook voor milieu. Tijdens het project is er aandacht voor de minimalisering van de impact op het milieu. Onder andere al het hout op de bouwplaats is voorzien van een duurzaamheidskeurmerk en wordt al het overige materiaal verantwoord ingekocht. Er wordt gebruik gemaakt van gerecycled materiaal en het afval wordt gescheiden ingezameld.

Volg via deze webcam de vorderingen van de bouw.

Fund Maatvoering SRON Leiden 3
Fund Maatvoering SRON Leiden 4
Fund Maatvoering SRON Leiden 5
Fund Maatvoering SRON Leiden 1
Fund Maatvoering SRON Leiden 2

Wilt u meer weten over dit project of over Fund Maatvoering?